Greppelinfiltratie
Greppels die in verbinding staan met de sloot waren ooit bedoeld om overtollig water af te voeren. Maar zijn ook te gebruiken om water aan te voeren voor droge tijden. Het slootpeil zorgt het jaar rond voor water in de greppels, maar wordt ook geregeld met zonnepompen. Om greppelinfiltratie te laten werken wordt het slootpeil in de zomer hooggehouden, enerzijds om te zorgen voor water in de greppels, maar ook om te voorkomen dat het water vanuit het perceel terugstroomt.
Waterinfiltratie (WIS)
Een ander systeem om het waterpeil gereguleerd te verhogen is actieve waterinfiltratie door drukdrainage. Hier is al veel over bekend en het is voor veel boeren niet nieuw. De onderwaterdrains worden op een put aangesloten, waarin het peil eventueel met behulp van een pomp wordt opgezet - onafhankelijk van het slootwaterpeil. Op verschillende locaties wordt het effect op het verloop van de grondwaterstand onderzocht.
Klei in Veen
Het principe van Klei in Veen is simpel: Klei kan een binding aangaan met organische stof van veen, waardoor de afbraak daarvan beperkt wordt. In de Ronde Hoep verwachten de boeren dat er 100 ha met klei kan worden aangelegd. Inmiddels wordt op diverse veenlocaties in Nederland op kleine schaal geëxperimenteerd en vindt veld en laboratoriumonderzoek plaats.
Nieuws
Tijdens een informatieavond over bodemdaling op 25 januari, gaf draineur Barth een presentatie over de…
Op 10 januari organiseerde de bouwsteengroep stikstof, waarvan Peter Roos de kartrekker is, een bijeenkomst.…